<![CDATA[Viherpiiperrys - Blogi]]>Wed, 09 Mar 2016 11:58:49 -0800Weebly<![CDATA[Tomatillo pitää lämpimästä]]>Tue, 09 Jun 2015 11:34:17 GMThttp://viherpiiperrys.weebly.com/blogi/tomatillo-pitaa-lampimastaTomatillo on kotoisin hieman eri maisemista kuin Uusimaa, ja senpä vuoksi on hyvä tehdä kotouttamistoimenpiteitä kesäkuun alussa. Päivisin tomatillo pärjää hyvin ilman harsoja, mutta öiksi yritti kannattaa suojata. Jos lämpötila laskee alle kahdeksaan asteeseen, laitan kaksinkertaisen harson.

Tavallisesti nostan ruukun sisään kylmän yön uhatessa, mutta tänä kesänä istutin kasvit niin painavaan ruukkuun, etten jaksa sitä siirtää. Kas kun aiempina kesinä tomatillot ovat lentäneet tuulessa nurin. Eipä onnistu enää.
]]>
<![CDATA[Tomaateille aurinkoa]]>Fri, 05 Jun 2015 17:02:42 GMThttp://viherpiiperrys.weebly.com/blogi/tomaateille-aurinkoaKasvatustilani on rajallinen, joten päätin hieman optimoida sitä. Muutaman vuoden olen ajatellut laittaa takarivin taimet hieman ylemmäksi, jotta ne saisivat paremmin aurinkoa. Ja katso, vuosien ajattelu tuotti tuloksen, sillä nyt tomaatit ovat kahdessa rivissä. Hommasin pari tiiltä ja laudan niiden päälle, eikä kyhäelmä ole edes kovin näkyvä.

Tomaattikatsomoon ei yltä varjot, eikä takarivin tomaattien tarvitse venyä pituutta nähdäkseen auringon. Rumat ämpäriruukut tulevat peittymään kasvun edetessä ja aivan eteen tulee rivi kukkaruukkuja. Lisäksi ladon tomaattiruukkujen tyvelle pieniä kukkaruukkuja, sillä kaikki tila on käytettävä.

]]>
<![CDATA[Katkennut tomaatin oksa]]>Tue, 02 Jun 2015 15:16:10 GMThttp://viherpiiperrys.weebly.com/blogi/katkennut-tomaatin-oksaRuukkuja siirrellessä onnistuin katkaisemaan tomaatin taimen kertalaakista. Laitoin oksan juurtumaan maljakkoon, jossa se sai olla parisen viikkoa. Maljakko oli aluksi sisällä varjossa ja myöhemmin täydessä auringon paisteessa. Juurtuminen alkoi muutamassa päivässä.

Vinoon kasvanut Orange Banana istutettiin pienempään ruukkuun lepäilemään ja totuttelemaan ulkoilmaan ja aurinkoon. Seuraavaksi vino taimi saa tukikepin ja se väännetään ojoon. Hyvä siitä tulee.
Picture
Katkennut tomaatin taimi juurtumassa
Picture
Vääntynyt tomaattin taimi on helppo oikaista
]]>
<![CDATA[Haemanthus multiflorus]]>Mon, 25 May 2015 06:26:56 GMThttp://viherpiiperrys.weebly.com/blogi/haemanthus-multiflorusKevään kaunein sisällä kukkiva kasvi on Haemanthus multiflorus. Lamppuharjan halkaisija on vaatimattomat 20 cm. Kasvi on sipulikukka, joka näyttää kasvattavan vuosittain pari pikkusipulia. Kasvi talvehtii alle 20 asteen lämpötilassa viherhuoneessa. Sipulit olen joskus hankkinut puutarhamessuilta.
]]>
<![CDATA[Tomaattikesä 2014]]>Fri, 03 Oct 2014 07:02:16 GMThttp://viherpiiperrys.weebly.com/blogi/tomaattikesa-2014Tässä tulee kauden lopettajaisiksi yhteenvetoa kesän 2014 tomaattitouhuista. Yleisesti ottaen hyinen kesäkuu hidasti huomattavasti kasvua, eikä helteinen loppukesä paikannut tilannetta kunnolla. Taimet olivat kaksin- tai kolminkertaisen harson alla lähes koko kesäkuun.

Sato  ei ollut mitenkään suuri, ja maku kärsi kovasti kylmästä ilmasta. Uusia lajikkeita oli testailussa useampia, mutta osa ei ehtinyt kypsyä lainkaan, sillä ajoitin tarkoituksella pääsadon elokuulle. Muutamat uutuudet syötiinkin paistettuina vihreinä tomaatteina. Myös aiemmin hyväksi havaitut makeat lajikket maistuivat aiempaa mauttomimmilta tai lähes vetisiltä.


Red Robin
Aiempaan postaukseen laitoin kuvan tulevasta sadosta, mutta kuva valehteli huomattavasti. Satoa tuli paljon enemmän. Ensimmäisten kypsien tomaattien maku oli karmaiseva, aivan kuin kaupan tomaatteja! Nämä "kaupan tomaatit" olivat kypsyneet suurimmaksi osaksi kylmän kesäkuun aikana, ja sehän maistui. Onneksi maku parani loppukesää kohden.

Lajikkeena Red Robin ei kuulu übermakeiden tomaattien joukkoon, mutta kelvollinen se on. Runsassatoinen ja menee todella pieneen tilaan.

]]>
<![CDATA[Kastelugeeli]]>Sun, 01 Jun 2014 10:41:49 GMThttp://viherpiiperrys.weebly.com/blogi/kastelugeeliViime kesä oli kuuma ja kuiva, joten ruukkutarhaa sai olla kastelemassa alvariinsa. Varsinkin tomaatit joivat kuin sienet, joten päätin kokeilla kastelugeeliä.

Paketin sisältö muistuttaa koostumukseltaan lähinna pesupulveria, joka kaiketi muuttuu kastuessaan geelimäiseksi. Ohjeiden mukaan pulveria lapetaan mullan sekaan niin ja niin monta lusikallista niin ja niin isoon ruukkuun. Mainintaa ei tosin ollut siitä, tarkoitetaanko tee- vai ruokalusikkaa. Valmistajan nettisivuilta kuitenkin selvisi, että teelusikka on oikea mitta.

Miksailin mullat ja pulverit, ja istutin ruukkutarhan valmiiksi. Jo tippui lämpötila seuraavana päivänä ja alkoi sataa. En ole mitenkään taikauskoinen, mutta uskon vakaasti, että kastelugeelin käyttö ja kesän sateisuus ovat yhteydessä toisiinsa. Nyt jos vaihtaisin kaikkiin ruukkuihin mullat, niin jo paistaisi.


]]>
<![CDATA[Sanomalehtipotit vs. Pluggbox]]>Sat, 12 Apr 2014 14:05:31 GMThttp://viherpiiperrys.weebly.com/blogi/sanomalehtipotit-vs-pluggboxKylvin samojen tomaattilajikkeiden siemeniä sekä sanomalehtipotteihin että Pluggboxiin. Karkeasti voidaan sanoa, että itävyys sanomalehtipoteissa oli n. 50-60% ja Pluggboxissa n.80-90%.

Erot lajikkeiden välillä olivat tavattoman suuret, sillä esim. ketainen päärynätomaatti ei itänyt juuri lainkaan paperipoteissa, kun taas Pluggboxissa itävyys oli erittäin hyvä. Toisaalta eräissä lajikkeissa erot itävyydessä eivät olleet yhtä suuret (esim. Black Plum). ]]>
<![CDATA[Idätys on välineurheilua]]>Sun, 06 Apr 2014 14:19:37 GMThttp://viherpiiperrys.weebly.com/blogi/idtys-on-vlineurheiluaPicture
Sain lainaan tällaisen puunuijan, jolla pyöritellään sanomalehdistä pieniä taimipottaja. Niinpä pyöräytin muutama kymmenen pottia ja kylvin siemenet. Potit kuivuvat helposti, koska sanomalehtipaperi haihduttaa tehokkaasti vettä. Aikaa kului ja kului, ihmettelin miksei siemenet idä.
Sanomalehtipaperi on kuin märkä takki mullan ymprärillä. Lämpötila on alhainen haihtumisen vuoksi, siispä potit saunaan, jossa on patteri täysillä. Itäminen alkoi välittömästi. Jos potit ovat huoneenlämmössä, siemenet eivät idä, kun potit laittaa lämpimään, joutuu päivystämään kuivumista. Helpointa on kaataa hieman vettä alustalle, mutta ei liikaa, muuten potit rupeavat haisemaan mädäntyneelle.
Puunuijapotit futaavat hyvin, kun oppii niksit, mutta suosikki on kuitenkin Nelsonin Pluggbox, joka pitää alustan lämpimänä, eikä kuivu eikä vety.

Picture
Kuva:Nelson Garden
]]>
<![CDATA[Kiikarissa kevättomaatteja]]>Sat, 29 Mar 2014 12:54:14 GMThttp://viherpiiperrys.weebly.com/blogi/kiikarissa-kevttomaattejaRed Robin on kasvanut jo kuukauden pelkällä luonnonvalolla lattialla lähellä kylmää ikkunaa. Pituutta on kertynyt 26 cm ja ensimmäiset nuput alkavat muodostua, kun tarkkaan katsoo.

]]>
<![CDATA[Liuska-aralia]]>Sun, 16 Feb 2014 02:05:07 GMThttp://viherpiiperrys.weebly.com/blogi/liuska-araliaLiuska-aralia (Schefflera) on vaatimaton huonekasvi, jota sietää hieman hehkutella. Kasvi on erittäin kestävä ja helppohoitoinen. Schefflera säilyy hengissä, vaikka hoito unohtuisikin. High scorena on kuukausi paahteisessa kämpässä kokonaan ilman kastelua. Sattui unohtumaan. Schefflera on yksi niitä harvoja kasveja, joita en ole koskaan tappanut. En ole tappajatyyppiä, päinvastoin, mutta jos kasveja on paljon, niin aina jokin jää vähemmälle hoidolle.

Liuska-araliaa voi kasvattaa suoraan ylöspäin, jolloin se vaatii tuen. Versot kannattaa letittää alusta asti, niin silloin ne saavat tukea toisistaan. Kasvia voi myös latvoa, jolloin siitä tulee puskamainen. Kasvin tyvestä siunaantuu uusia versoja harvakseltaan, kasvatti niin tai näin.

Tuholaiset kiusaavat liuska-araliaa kyllä, mutta ne eivät tapa sitä. Esim. kauttaaltaan kehrääjäpunkkien verkkon peitossa oleva kasvi toipuu, kun punkkit suihkutetaan pois. Tässä vaiheessa moni muu viherkasvi olisi jo kuollut.

Liuska-aralia on mainio ja helppohoitoinen huonekasvi, joka taipuu moneen muotoon.

Picture
Kuva: planfor.co.uk
Picture
Kuva: carefreeplantdesigns.com
Picture
Kuva: jogindernursery.com
Picture
Kuva: fukubonsai.com
]]>